Z próchnicą można walczyć!

Zdrowe zęby to piękny uśmiech, a więc wizytówka każdego z nas. Niestety nadmierna ilość cukru, namnożenie bakterii oraz zęby podatne na próchnicę to czynniki nieuchronnie prowadzące do rozwijania się tej popularnej choroby określanej, jako choroba przewlekła najczęściej występująca na świecie. Okazuje się, że próchnicy można uniknąć. Wystarczy znajomość i przestrzeganie kilku podstawowych zasad.

Dbaj o higienę jamy ustnej!
Do podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych jamy ustnej należy oczywiście szczotkowanie zębów. Warto jednak również używać specjalnych nici dentystycznych, które pozwalają usuwać zanieczyszczenia z trudno dostępnych przestrzeni międzyzębowych. O miejsca te dobrze zadbają też szczoteczki interdentalne. Myjąc zęby, bardzo często zapominamy o oczyszczeniu języka i wnętrza jamy ustnej. Doskonale sprawdzą się tutaj płyny do płukania jamy ustnej.

Jedz zdrowe posiłki!
Zdrowa dieta dla zębów oznacza przede wszystkim wyeliminowanie cukrów, które są prostą drogą do próchnicy. Pamiętajmy jednak o tym, że dla naszych zębów szkodliwe są także złe węglowodany. Warto wyeliminować z naszego jadłospisu również białe pieczywo, makarony z mąki pszennej oraz niezdrowe przekąski typu chipsy. Dlaczego złe węglowodany wpływają niekorzystnie na zęby? Powodują, bowiem spadek pH w jamie ustnej, sprzyjając demineralizacji i osłabieniu szkliwa.

Pamiętaj o regularnym skalingu!
Płytka nazębna odkłada się na naszych zębach nawet, gdy przykładamy należytą wagę do ich higieny. Tutaj może pomóc jedynie wizyta u stomatologa i dokładne usunięcie kamienia nazębnego z całej powierzchni zębów, również tej znajdującej się poniżej linii dziąseł. Zaleca się, aby taki zabieg przeprowadzać co najmniej dwa razy do roku.

Lakuj zęby!
Nawet, gdy nie mamy żadnych ubytków, warto lakować bruzdy, czyli anatomiczne zagłębienia występujące na zębach. Chronimy wówczas te miejsca przed działaniem bakterii. Najczęściej zęby lakowane są w ciągu kilku miesięcy od ich wyrżnięcia. Warto jednak lakować również zęby w niewielkim stopniu zaatakowane przez próchnicę, która lubi przecież rozprzestrzeniać się.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *